Mapa serwisuWersja do wydrukuWersja polskaEnglish version

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie od innych części składowych ziemniaka, wypłukanie, oczyszczenie, wysuszenie i odsianie.

Skrobia ziemniaczana stosowana jest:

• w przemyśle spożywczym – jako składnik koncentratów spożywczych,

• w przemyśle mięsnym, piekarniczym, cukierniczym – jako surowiec lub dodatek do produkcji,

• w przemyśle farmaceutycznym – jako dodatek do produkcji leków,

• w gospodarstwie domowym – jako składnik lub dodatek do wyrobów kulinarnych,

• jak również przeznaczona jest do celów technicznych w różnych gałęziach przemysłu.

Skrobia ziemniaczana zaliczana jest do składników żywności. Produkt ten jest przeznaczony do spożycia po przygotowaniu.

SMAK, ZAPACH typowy bez obcego zapachu
BARWA czysto biała nie ciemniejsza od wzorca I; wg systemu CIE, L nie mniej niż 93
WYGLĄD, KONSYSTENCJA drobny proszek
WILGOTNOŚĆ nie więcej niż 20% (m/m)
pH 6,5 – 8,5
FORMA OPAKOWANIA opakowania typu Big Bag a 1000 kg lub inne według wymagań odbiorcy - worki papierowe wentylowe (wielowarstwowe) a 25 kg - torebki papierowe a 1 kg - torebki papierowe powlekane folią ( zgrzewane) a 0,5 kg
WARUNKI PRZECHOWYWANIA Pomieszczenia suche, czyste i przewiewne, bez obcych zapachów.
OKRES MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI Skrobia ziemniaczana przechowywana w oryginalnym opakowaniu, w warunkach zgodnych ze specyfikacją zachowuje swoje właściwości przez okres minimum pięciu lat.
WYMAGANIA TRANSPOROWE Przewozić środkami transportowymi czystymi, suchymi, zabezpieczającymi opakowania przed uszkodzeniem i zamoknięciem. Produkt nie jest klasyfikowany jako niebezpieczny i nie podlega przepisom ADR.
OŚWIADCZENIE GMO Produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO.
OŚWIADCZENIE O ALERGENACH Produkt nie zawiera żadnych składników alergennych.
OGRANICZENIA ŻYWNOŚCIOWE Brak; skrobia ziemniaczana może być spożywana przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian.

Wyniki badań: Superior Standard - rok 2020 

Analiza obecności ditiokarbaminianów.
Oznaczenie z dnia 2020.12.18, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2020 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2020.12.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2020 (PL i EN).
Analiza obecności glifosatu
Oznaczenie z dnia 2020.11.09, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.11.03, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL & EN)
Analiza obecności Escherichia coli
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.10.02, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2020.09.23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza obecności mykotoksyn
Oznaczenie z dnia 2020.09.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza GMO
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.09.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Wyniki analizy bieli
Oznaczenie z dnia 2020-09-10, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020. [PL & EN].
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.09.14, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020
Analiza obecności glifosatu
Oznaczenie z dnia 2020.09.21, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza zawartości aflatoksyn i melaminy
Oznaczenie z dnia 2020.09.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2020.09.03, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2020 (PL i EN).

Wyniki badań: Superior Standard - rok 2018 

Wyniki badań: Superior Standard - lata 2014-2017 

Analiza zawartości aflatoksyn i melaminy
Oznaczenie z 2017.12.19, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2017 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2017.11.27, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2017 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2017.11.17, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2017 (PL i EN).
Analiza obecności mykotoksyn
Sprawozdanie z badań z dnia 2017.10.24, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2017 (PL i EN).
Analiza zawartości pozostałości pestycydów
Sprawozdanie z badań z dnia 2017.10.20, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2017 (PL i EN).
Analiza zawartości popiołu, cukrów redukujących i pozostałości pestycydów
Raport z dnia 2017.10.12, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2017 (PL i EN).
Analiza GMO
Oznaczenie z dnia 2017.09.18, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2017 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2017.09.07, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2017 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2017.09.07, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2017 (PL).
Analiza zawartości glutenu
Oznaczenie z 2017.04.18, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2016 (PL i EN).
Analiza zawartości glinu
Oznaczenie z 2017.02.27, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2016 (PL i EN).
Analiza zawartości popiołu w suchej masie
Oznaczenie z 2017.02.27 próbki skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2016 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości meteli ciężkich
Oznaczenie z dnia 2016.09.21, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2016 (PL i EN).
Analiza zawartości melaminy
Oznaczenie z dnia 2016.09.16, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2016 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2016.09.12, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2016 (PL i EN).
Analiza zawartości melaminy
Oznaczenie z dnia 2016.06.06, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2015 (PL i EN).
Analiza GMO
Oznaczenie z dnia 2016.08.30, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2016 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna i badanie zawartości aflatoksyny
Oznaczenie z 2016.11.24 i 2016.12.06, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2016 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2016.10.20, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2016 (PL i EN).
Analiza GMO
Oznaczenie z dnia 2015.11.17, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2015 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.10.02, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2015.
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2015.09.17, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2015 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna, analiza zawartości metali ciężkich i analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.10.08, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2015 [EN].
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.10.13, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2015 (PL i EN)
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2014.10.01, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2014.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2014.11.06, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2014.
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2014.09.19, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2014 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2014.09.08, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2014.

Wyniki badań: Superior z lat 2014 - 2020 

Orzeczenie w sprawie jakości zdrowotnej jakości skrobi ziemniaczanej superior wydane przez PPIS
- z dnia 2020-12-02 (w języku polskim)
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2019.10.23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior, produkcja jesień 2019 (PL).
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2018.12.10, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2018 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2018.04.18, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2017.
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2018.04.09, opakowanie handlowe 0,5 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2017.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2017.09.07, próbka skrobi ziemniaczanej Superior, produkcja jesień 2017 (PL).
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2017.05.22, opakowanie handlowe 0,5 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2016.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2017.05.22, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2016.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.06.09, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.06.09, opakowanie handlowe 0,5 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.11.02, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2015.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2014.07.16, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2013.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2014.10.01, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.