Mapa serwisuWersja do wydrukuWersja polskaEnglish version

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie od innych części składowych ziemniaka, wypłukanie, oczyszczenie, wysuszenie i odsianie.

Skrobia ziemniaczana stosowana jest:

• w przemyśle spożywczym – jako składnik koncentratów spożywczych,

• w przemyśle mięsnym, piekarniczym, cukierniczym – jako surowiec lub dodatek do produkcji,

• w przemyśle farmaceutycznym – jako dodatek do produkcji leków,

• w gospodarstwie domowym – jako składnik lub dodatek do wyrobów kulinarnych,

• jak również przeznaczona jest do celów technicznych w różnych gałęziach przemysłu.

Skrobia ziemniaczana zaliczana jest do składników żywności. Produkt ten jest przeznaczony do spożycia po przygotowaniu.

Lepkość kleiku 4% w zakresie od około1300 BU do około 1600 BU.

SMAK, ZAPACHtypowy bez obcego zapachu

BARWAczysto biała nie ciemniejsza od wzorca I; wg systemu CIE, L nie mniej niż 93

WYGLĄD, KONSYSTENCJAdrobny proszek

WILGOTNOŚĆnie więcej niż 20% (m/m)

pH6,5 – 8,5

FORMA OPAKOWANIAopakowania typu Big Bag a 1000 kg lub inne według wymagań odbiorcy - worki papierowe wentylowe (wielowarstwowe) a 25 kg - torebki papierowe a 1 kg - torebki papierowe powlekane folią ( zgrzewane) a 0,5 kg

WARUNKI PRZECHOWYWANIAPomieszczenia suche, czyste i przewiewne, bez obcych zapachów.

OKRES MINIMALNEJ TRWAŁOŚCISkrobia ziemniaczana przechowywana w oryginalnym opakowaniu, w warunkach zgodnych ze specyfikacją zachowuje swoje właściwości przez okres minimum pięciu lat.

WYMAGANIA TRANSPOROWEPrzewozić środkami transportowymi czystymi, suchymi, zabezpieczającymi opakowania przed uszkodzeniem i zamoknięciem. Produkt nie jest klasyfikowany jako niebezpieczny i nie podlega przepisom ADR.

OŚWIADCZENIE GMOProdukt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO.

OŚWIADCZENIE O ALERGENACHProdukt nie zawiera żadnych składników alergennych.

OGRANICZENIA ŻYWNOŚCIOWEBrak; skrobia ziemniaczana może być spożywana przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian.

Wyniki badań: Superior Standard - 2022 - 2023 

Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2023-09-26 próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL, EN)
Analiza obecności glifosatu
Oznaczenie z dnia 2023-09-26, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL i EN)
Analiza zawartości glutenu
Oznaczenie z dnia 2023-09-22, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL i EN)
Analiza GMO
Oznaczenie z dnia 2023-09-22, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL i EN)
Badanie lepkości
Analiza wielkości cząstek
Oznaczenie z dnia 2022-09-22, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2022.
Analiza obecności glifosatu
Oznaczenie z dnia 2022-09-22, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2022 (PL i EN).
Analiza zawartości aflatoksyn i melaminy
Oznaczenie z dnia 2022-09-28, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2022 (PL i EN).
Wyniki analizy bieli
Oznaczenie z dnia 2022-09-30, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2022. [PL & EN].
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2022-10-05, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2022 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2022-09-21 próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2022 (PL, EN)
Analiza mikrobiologiczna - Obecność Listeria monocytogenes
Sprawozdanie z badań z dnia 2022-01-27, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL, EN)
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2022-06-13 próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL, EN)
Analiza GMO
Oznaczenie z 2022-09-20, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2022 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2022-09-21, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2022 (PL i EN).
Analiza zawartości aflatoksyn i melaminy
Oznaczenie z dnia 2023-10-11, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL i EN)
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali cięzkich
Sprawozdanie z badań z dnia 2023-10-02, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL i EN)
Wyniki analizy bieli
Oznaczenie z dnia 2023-10-23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023. [PL & EN].
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2023-10-12, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL)
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2023-09-26, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL)
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2023-09-26, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (EN)
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2023-11-08, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL i EN)
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Sprawozdanie z badań z dnia 2023-11-08, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL i EN)
Analiza fizykochemiczna (zawartość substancji mineralnych)
Sprawozdanie z badań z dnia 2023-11-16, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL i EN)
Analiza obecności mykotoksyn
Oznaczenie z dnia 2023-11-17, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2023 (PL i EN)

Wyniki badań: Superior Standard - rok 2021 

Analiza obecności bakterii z grupy coli
Sprawozdanie z badań z dnia 2021.01.15, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2021-09-17, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2021 (PL i EN).
Analiza obecności mykotoksyn
Oznaczenie z dnia 2021-09-11, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL i EN).
Analiza zawartości aflatoksyn i melaminy
Oznaczenie z dnia 2021-09-16, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL i EN).
Analiza GMO
Sprawozdanie z badań z dnia 2021-09-20, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2021-09-20, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2021.09.23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL)
Analiza obecności bakterii z grupy coli
Sprawozdanie z badań z dnia 2021.09.23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL)
Analiza obecności glifosatu
Oznaczenie z dnia 2021-09-28, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL i EN).
Wyniki analizy bieli
Oznaczenie z dnia 2021-10-20, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021. [PL & EN].
Analiza zawartości glutenu
Oznaczenie z 2021-10-29, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2021 (PL i EN).

Wyniki badań: Superior Standard - rok 2020 

Analiza obecności ditiokarbaminianów.
Oznaczenie z dnia 2020.12.18, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2020 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2020.12.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2020 (PL i EN).
Analiza obecności glifosatu
Oznaczenie z dnia 2020.11.09, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.11.03, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL & EN)
Analiza obecności Escherichia coli
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.10.02, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2020.09.23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza obecności mykotoksyn
Oznaczenie z dnia 2020.09.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza GMO
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.09.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Wyniki analizy bieli
Oznaczenie z dnia 2020-09-10, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020. [PL & EN].
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.09.14, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020
Analiza obecności glifosatu
Oznaczenie z dnia 2020.09.21, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza zawartości aflatoksyn i melaminy
Oznaczenie z dnia 2020.09.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2020.09.03, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2020 (PL i EN).

Wyniki badań: Superior Standard - rok 2018 

Wyniki badań: Superior z lat 2014 - 2020 

Orzeczenie w sprawie jakości zdrowotnej jakości skrobi ziemniaczanej superior wydane przez PPIS
- z dnia 2020-12-02 (w języku polskim)
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2019.10.23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior, produkcja jesień 2019 (PL).
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2018.12.10, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2018 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2018.04.18, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2017.
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2018.04.09, opakowanie handlowe 0,5 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2017.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2017.09.07, próbka skrobi ziemniaczanej Superior, produkcja jesień 2017 (PL).
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2017.05.22, opakowanie handlowe 0,5 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2016.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2017.05.22, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2016.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.06.09, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.06.09, opakowanie handlowe 0,5 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.11.02, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2015.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2014.07.16, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2013.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2014.10.01, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.