Wydruk ze strony ppz-niechlow.pl/
PPZ SA w Niechlowie
tel. +65 5435626 do 28
ul. Przemysłowa 8
56-215 Niechlów
e-mail: info (at) ppz-niechlow.pl
Skrobia ziemniaczana otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie od innych części składowych ziemniaka, wypłukanie, oczyszczenie, wysuszenie i odsianie.
Skrobia ziemniaczana stosowana jest:
• w przemyśle spożywczym – jako składnik koncentratów spożywczych,
• w przemyśle mięsnym, piekarniczym, cukierniczym – jako surowiec lub dodatek do produkcji,
• w przemyśle farmaceutycznym – jako dodatek do produkcji leków,
• w gospodarstwie domowym – jako składnik lub dodatek do wyrobów kulinarnych,
• jak również przeznaczona jest do celów technicznych w różnych gałęziach przemysłu.
Skrobia ziemniaczana zaliczana jest do składników żywności. Produkt ten jest przeznaczony do spożycia po przygotowaniu.
SMAK, ZAPACH | typowy bez obcego zapachu |
BARWA | czysto biała nie ciemniejsza od wzorca I; wg systemu CIE, L nie mniej niż 93 |
WYGLĄD, KONSYSTENCJA | drobny proszek |
WILGOTNOŚĆ | nie więcej niż 20% (m/m) |
pH | 6,5 – 8,5 |
FORMA OPAKOWANIA | opakowania typu Big Bag a 1000 kg lub inne według wymagań odbiorcy - worki papierowe wentylowe (wielowarstwowe) a 25 kg - torebki papierowe a 1 kg - torebki papierowe powlekane folią ( zgrzewane) a 0,5 kg |
WARUNKI PRZECHOWYWANIA | Pomieszczenia suche, czyste i przewiewne, bez obcych zapachów. |
OKRES MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI | Skrobia ziemniaczana przechowywana w oryginalnym opakowaniu, w warunkach zgodnych ze specyfikacją zachowuje swoje właściwości przez okres minimum pięciu lat. |
WYMAGANIA TRANSPOROWE | Przewozić środkami transportowymi czystymi, suchymi, zabezpieczającymi opakowania przed uszkodzeniem i zamoknięciem. Produkt nie jest klasyfikowany jako niebezpieczny i nie podlega przepisom ADR. |
OŚWIADCZENIE GMO | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO. |
OŚWIADCZENIE O ALERGENACH | Produkt nie zawiera żadnych składników alergennych. |
OGRANICZENIA ŻYWNOŚCIOWE | Brak; skrobia ziemniaczana może być spożywana przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian. |