PPZ NIECHLÓW


Wydruk ze strony ppz-niechlow.pl/

PPZ SA w Niechlowie
tel. +65 5435626 do 28
ul. Przemysłowa 8
56-215 Niechlów
e-mail: info (at) ppz-niechlow.pl

Mapa serwisuWersja do wydrukuWersja polskaEnglish version

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie od innych części składowych ziemniaka, wypłukanie, oczyszczenie, wysuszenie i odsianie.

Skrobia ziemniaczana stosowana jest:

• w przemyśle spożywczym – jako składnik koncentratów spożywczych,

• w przemyśle mięsnym, piekarniczym, cukierniczym – jako surowiec lub dodatek do produkcji,

• w przemyśle farmaceutycznym – jako dodatek do produkcji leków,

• w gospodarstwie domowym – jako składnik lub dodatek do wyrobów kulinarnych,

• jak również przeznaczona jest do celów technicznych w różnych gałęziach przemysłu.

Skrobia ziemniaczana zaliczana jest do składników żywności. Produkt ten jest przeznaczony do spożycia po przygotowaniu.

SMAK, ZAPACH typowy bez obcego zapachu
BARWA czysto biała nie ciemniejsza od wzorca I; wg systemu CIE, L nie mniej niż 93
WYGLĄD, KONSYSTENCJA drobny proszek
WILGOTNOŚĆ nie więcej niż 20% (m/m)
pH 6,5 – 8,5
FORMA OPAKOWANIA opakowania typu Big Bag a 1000 kg lub inne według wymagań odbiorcy - worki papierowe wentylowe (wielowarstwowe) a 25 kg - torebki papierowe a 1 kg - torebki papierowe powlekane folią ( zgrzewane) a 0,5 kg
WARUNKI PRZECHOWYWANIA Pomieszczenia suche, czyste i przewiewne, bez obcych zapachów.
OKRES MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI Skrobia ziemniaczana przechowywana w oryginalnym opakowaniu, w warunkach zgodnych ze specyfikacją zachowuje swoje właściwości przez okres minimum pięciu lat.
WYMAGANIA TRANSPOROWE Przewozić środkami transportowymi czystymi, suchymi, zabezpieczającymi opakowania przed uszkodzeniem i zamoknięciem. Produkt nie jest klasyfikowany jako niebezpieczny i nie podlega przepisom ADR.
OŚWIADCZENIE GMO Produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO.
OŚWIADCZENIE O ALERGENACH Produkt nie zawiera żadnych składników alergennych.
OGRANICZENIA ŻYWNOŚCIOWE Brak; skrobia ziemniaczana może być spożywana przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian.
Deklaracja wartości odżywczej
Deklaracja alergenów
Deklaracja zgodności z przepisami europejskimi
Deklaracja zgodności ze wszystkimi dietami
Oświadczenie o pochodzeniu
Oświadczenie dotyczące monitorowania poziomu akryloamidu.
Oświadczenie dotyczące monitorowania węglowodorów olejów mineralnych
Zaświadczenie wydane przez PPIS w Górze (PL, EN)
Badanie właściwości palnych i wybuchowych pyłów skrobi ziemniaczanej
Opracowanie z dnia 2013.09.02 zawierające raporty z badań wykonanych przez laboratorium badawcze Zakładu Spalania i Teorii Pożarów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie.
Ekspertyza dotycząca potrzeby opracowania karty charakterystyki dla produkowanej w PPZ SA w Niechlowie skrobi ziemniaczanej.

Specyfikacje dla skrobi ziemniaczanej 

specyfikacja dla skrobi ziemniaczanej Superior Standard
specyfikacja dla skrobi ziemniaczanej Superior
specyfikacja dla skrobi ziemniaczanej Superior Standard (EN)
specyfikacja dla skrobi ziemniaczanej Superior (EN)

Wyniki badań: Superior Standard - rok 2022 

Analiza mikrobiologiczna - Obecność Listeria monocytogenes
Sprawozdanie z badań z dnia 2022-01-27, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL, EN)

Wyniki badań: Superior Standard - rok 2021 

Analiza obecności bakterii z grupy coli
Sprawozdanie z badań z dnia 2021.01.15, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2021-09-17, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2021 (PL i EN).
Analiza obecności mykotoksyn
Oznaczenie z dnia 2021-09-11, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL i EN).
Analiza zawartości aflatoksyn i melaminy
Oznaczenie z dnia 2021-09-16, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL i EN).
Analiza GMO
Sprawozdanie z badań z dnia 2021-09-20, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2021-09-20, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2021.09.23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL)
Analiza obecności bakterii z grupy coli
Sprawozdanie z badań z dnia 2021.09.23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL)
Analiza obecności glifosatu
Oznaczenie z dnia 2021-09-28, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021 (PL i EN).
Wyniki analizy bieli
Oznaczenie z dnia 2021-10-20, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2021. [PL & EN].
Analiza zawartości glutenu
Oznaczenie z 2021-10-29, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2021 (PL i EN).

Wyniki badań: Superior Standard - rok 2020 

Analiza obecności ditiokarbaminianów.
Oznaczenie z dnia 2020.12.18, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2020 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2020.12.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2020 (PL i EN).
Analiza obecności glifosatu
Oznaczenie z dnia 2020.11.09, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.11.03, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL & EN)
Analiza obecności Escherichia coli
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.10.02, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2020.09.23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza obecności mykotoksyn
Oznaczenie z dnia 2020.09.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza GMO
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.09.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Wyniki analizy bieli
Oznaczenie z dnia 2020-09-10, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020. [PL & EN].
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2020.09.14, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020
Analiza obecności glifosatu
Oznaczenie z dnia 2020.09.21, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza zawartości aflatoksyn i melaminy
Oznaczenie z dnia 2020.09.04, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2020 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2020.09.03, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2020 (PL i EN).

Wyniki badań: Superior Standard - rok 2019 

Analiza obecności Escherichia coli
Sprawozdanie z badań z dnia 2019.10.02, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2019 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2019.09.20, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2019 (PL i EN).
Analiza zawartości aflatoksyn i melaminy
Oznaczenie z dnia 2019.09.16, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2019 (PL i EN).
Analiza obecności mykotoksyn
Sprawozdanie z badań z dnia 2019.09.11, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2019 (PL i EN).
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2019.09.10, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2019 (PL i EN).
Analiza GMO
Sprawozdanie z badań z dnia 2019.09.09, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2019 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2019.09.09, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2019 (PL i EN).
Wyniki analizy bieli
Oznaczenie z dnia 2019-04-23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2018.

Wyniki badań: Superior Standard - rok 2018 

Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2018.09.24, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2018 (PL i EN).
Analiza zawartości chlorku winylu i akrylonitrylu
Oznaczenie z dnia 2018.09.24, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2018 (PL).
Analiza mikrobiologiczna
Sprawozdanie z badań z dnia 2018.09.19, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2018 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2018.09.19, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2018 (PL i EN).
Analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 2018.09.11, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2018 (PL i EN).
Analiza zawartości aflatoksyn i melaminy
Oznaczenie z dnia 2018.09.18, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2018 (PL i EN).
Analiza GMO
Sprawozdanie z badań z dnia 2018.09.10, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2018 (PL i EN).
Analiza obecności mykotoksyn
Sprawozdanie z badań z dnia 2018.09.10, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2018 (PL i EN).
Analiza GMO
Oznaczenie z dnia 2018.03.07, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2017 (PL i EN).
Zawartość olejów mineralnych (MOSH/ POSH i MOAH)
Sprawozdanie z badań z dnia 2018.01.19, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja jesień 2017 (PL).

Wyniki badań: Superior z lat 2014 - 2020 

Orzeczenie w sprawie jakości zdrowotnej jakości skrobi ziemniaczanej superior wydane przez PPIS
- z dnia 2020-12-02 (w języku polskim)
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2019.10.23, próbka skrobi ziemniaczanej Superior, produkcja jesień 2019 (PL).
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2018.12.10, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2018 (PL i EN).
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2018.04.18, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2017.
Analiza fizykochemiczna i analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 2018.04.09, opakowanie handlowe 0,5 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2017.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2017.09.07, próbka skrobi ziemniaczanej Superior, produkcja jesień 2017 (PL).
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2017.05.22, opakowanie handlowe 0,5 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2016.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2017.05.22, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2016.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.06.09, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.06.09, opakowanie handlowe 0,5 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2015.11.02, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2015.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2014.07.16, opakowanie handlowe 1 kg, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2013.
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 2014.10.01, próbka skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.
HARDS.PL: CMS ESI Site Builder Std ver. 4.x:2016.   All Rights Reserved.   Licencja dla http://ppz-niechlow.pl